Hrtánky – kuchárska dielňa
Termín: 26.11.2024, 18:00
Škola výroby tradičných obradových cestovín vychádzajúcich z tradícií pytlikárskych rodín.
Treba si priniesť vlastné suroviny: 1 vajce, 1/4 kg polohrubej múky a 1 miska). Náradie na prípravu je možné si na mieste požičať alebo zakúpiť.
Príprava hrtánkov vychádza z tradície pytlikárskych rodín a ich pôvod siaha do obdobia rozmachu tkáčskeho a pytlikárskeho remesla. Prečo sa pytlikári spájajú s hrtánkami? Ich tkáčsky stav mal jeden základný komponent, ktorému sa hovorilo paprstek. Bola to časť, ktorá sa nachádzala na začiatku a konci stavu, cez ktorú viedli osnovu. Osnova musela byť poriadne napnutá, preto sa paprsteky rýchlo opotrebovali a často sa vymieňali. Keďže v minulosti nič nevyšlo nazmar, ženy pytlikárov využívali kratšie narezané časti paprstekov na výrobu cestovín, ktoré tvarom pripomínali hrtan. Uvarené cestoviny sa jedli v morčacej alebo slepačej polievke. Dodnes viacerí potomkovia pytlikárskych rodín udržiavajú tradíciu prípravy hrtánkov počas vianočného obdobia. Na podujatie prijala pozvanie vnučka známeho pytlikárskeho majstra pani Boženka Zemanová z Myjavy, ktorá dodnes robí pred sviatkami množstvo hrtánkov pre rodinu a známych. Lektorkou podujatia bude pani Monika Hradská zo Starej Myjavy.
V prípade záujmu nás kontaktujte na tel. čísle: 034/621 32 52, 0918 968706 alebo mailom: eva.cmelova@ctkmyjava.sk