Varenie slivkového lekváru 2013
Termín: od 16.9.2013 do 20.9.2013
Varenie slivkového lekváru
Hoci je náš kraj známi vďaka svojej ovocinárskej tradícii, naše deti len málo vedia o tradičných spôsoboch uskladnenia a spracovania ovocia. To chodili predávať na jarmoky, uskladňovali v komore, na povale, v stodole v sene a v slame, varili z neho lekvár, sušili, či destilovali. Najmenej vývojom poznačená je destilácia, ktorú poznajú aj tí najmenší. Na druhej strane varenie lekváru oproti minulosti stratilo predovšetkým svoju spoločenskú funkciu. Preto sa Centrum tradičnej kultúry v Myjave rozhodlo v Gazdovskom dvore v dňoch od 16.9. do 20.9.2013 priblížiť žiakom tradičný spôsob varenia slivkového lekváru v rámci výchovno-vzdelávacieho podujatia.